Zdrowe odżywianie

Sok z kiszonych buraków na anemię i nie tylko…

    Wiele osób choruje na niedokrwistość (anemię). Anemia występuje, gdy organizm nie produkuje odpowiedniej liczby czerwonych krwinek. Jak wiemy czerwone krwinki odpowiedzialne są za transport tlenu i substancji odżywczych do komórek naszego ciała. Niedokrwistość nie jest jedną chorobą ale zespołem objawów chorobowych, polegający na stwierdzeniu niższych od normy wartości hemoglobiny (Hb), erytrocytów i ich następstw. Sami nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy mamy niedokrwistość, ponieważ w łagodnej formie praktycznie nie daje objawów. Dopiero ciężka anemia staje się widoczna na zewnątrz. Dlatego ważne jest regularne badanie krwi. 

Najbardziej charakterystycznymi objawami ciężkiej anemii:

  • osłabienie organizmu
  • zawroty głowy
  • duszność
  • trudności w koncentracji
  • upośledzenie pamięci
  • senność
  • kołatanie serca
  • wypadanie włosów i łamliwość paznokci
  • bladość skóry

Jak poradzić sobie samemu z anemią?

Domowym, sprawdzonym sposobem na anemię jest picie soku z kiszonych buraczków. Można go kupić w sklepie ze zdrową żywnością w cenie ok. 6 zł. My jednak polecamy zrobić go samemu, nie jest to trudne.

Nasz sprawdzony przepis 🙂  :

Buraki 2-3 sztuki obrać, pokroić i wrzucić do słoja 1-litrowego lub kamionkowego garnka. Dodać 2 ząbki czosnku, 2-3 liście chrzanu (ewentualnie korzeń), 2 liście laurowe, 3-4 sztuki ziela angielskiego i łyżeczka majeranku, skórka od chleba razowego. Wszystko zalać zimną przegotowaną wodą, przykryć i odstawić na 2-3 dni. Po zakiszeniu odcedzić. Należy pić przynajmniej 1 szklankę dziennie. Przepis warto zmodyfikować w zależności od gustu.

Tajemnica soku z czerwonych buraczków

Buraki oczyszczają krew i wypłukują kwas moczowy z organizmu. W soku znajdują się właściwe proporcje sodu i wapnia co ma korzystny wpływ przy chorobach pracy serca i nadciśnieniu. Znajdziemy w nich również witaminę C i B1 (tiaminę),  której niedobór objawia się między innymi osłabieniem, zaburzeniami pamięci, depresją. Kolejne istotne składniki to rubid i cez. Taki skład ma duże znaczenie w leczeniu chorób nowotworowych. W burakach występują także antycyjanybatalainy, które mają właściwości: antynowotworowe, antykancerogenne, antymiażdzycowe, przeciwazpalneprzeciwwirusowe. Hamują agregację (zlepianie się) płytek krwi, która prowadzi do zatkania naczyń krwionośnych. Obniżają kruchość naczyń krwionośnych. Polepszają jakość widzenia wzmagając ukrwienie oka i stymulując produkcję istotnej w procesie widzenia rodopsyny. Zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i odbytnicy. Betalainy zawarte w czerwonym buraku hamują utlenianie lipidów  komórkowych i przeciwdziałają zjawisku stresu oksydacyjnego. Spożywanie produktów bogatych w betalainy, na przykład z soku buraka ćwikłowego, dostarcza organizmowi fenoplastów (kwasy fenolowe, flawonoidy) a także kwasu foliowego.

Jak widać, nie zawsze trzeba wydawać wiele pieniędzy na leki, ponieważ często lekarstwa na nasze choroby znajdziemy w ogródku. Przy odrobinie wysiłku jesteśmy w stanie poradzić sobie z anemią i poprawić wydolność naszego organizmu.

Oczywiście przed zastosowaniem warto zasięgnąć opinii lekarza.

Uwaga: diabetycy nie powinni spożywać dużych ilości buraków, ponieważ są one bogate w cukier.

K.R.

Źródła: Seminarium: „Funkcjonalne właściwości antocyjanów i betalain obecnych w naszym pożywieniu, ” , Wikipedia

One Comment